Само 7 от 30-те членове на  Атлантическия алиан са изразходвали

...
Само 7 от 30-те членове на  Атлантическия алиан са изразходвали
Коментари Харесай

Шефът на НАТО отправи призив към страните членки

Само 7 от 30-те членове на  Атлантическия алиан са изразходвали най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита през 2022 година, демонстрира годишният отчет на междуправителствения боен съюз, публикуван от централата на пакта в Брюксел.

Дори войната в Украйна не съумя да подтикне най-големите европейски сили да реализират задачите за разноски за защита , избрани още през 2014 година, т.е. в годината на анексирането на Крим от Русия.

Според оповестения през вчерашния ден отчет на НАТО, нито една от най-големите стопански системи в Европа не е постигнала общата цел да изразходва 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита. В целия боен алианс единствено седем от 30-те членове през предходната година са изразходвали най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за задачата. И макар че това възлиза на милиарди, публични лица и специалисти предизвестяват, че членовете на организацията ще би трябвало да харчат доста повече, с цел да подсигуряват сигурността си, показва изданието “Политико “.

Данните на НАТО за 2022 година демонстрират, че въпреки съдружниците да наливат доста повече пари за защитата си от години, доста от тях към момента изостават в огромна степен от поставената през 2014 година цел алиансът да изразходва 2% за защита в границите на едно десетилетие. 

От 30-те членки единствено Гърция, Полша, балтийските републики, Англия и Съединени американски щати са похарчили повече от 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита през предходната година, демонстрира годишният отчет на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. От трите най-големи стопански системи в Европейски Съюз н ай-близо до задачата е Франция, която изразходва 1,89% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. В същото време, макар многочислени обещания , Германия изостава с постигнатите 1,49%, а Италия е маркирала 1,51 на 100.

Министър-председателката на Естония Кая Калас , чиято страна съгласно отчета е достигнала 2,12 % разноски за защита през предходната година, съобщи при започване на седмицата, че е " много шокирана ", когато гледа кой извършва и кой не извършва задачата.

" Хайде де, това не е допустимо - мисля, че всички би трябвало да схванат, знаейки и виждайки какво се случва в Украйна, че не разполагаме с това време ", сподели тя пред " Политико ". 
Докладът обаче акцентира по какъв начин съдружниците от НАТО непрестанно влагат и в този момент харчат доста повече, в сравнение с при първото договаряне на задачата. 

" Европейските съдружници и Канада усилиха разноските за защита за осма поредна година. От 2021 до 2022 година разноските за защита са се нараснали с 2,2% в действително изражение. Общо през последните осем години това нарастване добави 350 милиарда щатски $ за защита “, сподели Столтенберг.

Шефът на алианса означи, че НАТО е очаквала още две членки да реализират задачата, само че техните стопански системи са нарастнали с повече от предстоящото, заради което разноските им са останали по-ниски като дял от Брутният вътрешен продукт.

Разминаване сред обещания и достижения

Съединени американски щати не престават да са най-щедри за защитата в НАТО. 

Докато Съединени американски щати съставляват 54% от икономическата продукция на алианса, те способстват за 70% от разноските за защита, се отбелязва в отчета. 

Следващият по величина длъжник, Англия , дава отговор за към 6 % от общите разноски на алианса, а Германия - за към 5 %. 

Всъщност в алианса съществува схващане, че да обещаеш да увеличиш разноските за защита и да го направиш в реалност не е едно и също нещо.

" Политическите манифести за увеличение на отбранителните качества са добре пристигнали " , сподели почитан чиновник на защитата от Централна Европа. Поемането на обещания е елементарно.

" Но да се изразходват обилни спомагателни средства за защита е доста мъчно на процедура ", сподели служителят, като уточни многочислените спънки, които засягат европейските страни.

Сред тях са неефективното обмисляне на защитата, дефицитът на първични материали за произвеждане на оръжия и муниции, дългите процедури за възлагане на публични поръчки и лимитираният индустриален потенциал, чието разширение може да отнеме години. 

" Реалните разноски за защита ще се усилят в някакъв миг, само че това ще отнеме най-малко няколко години - при изискване, че съществуващата политическа воля е устойчива ", добави служителят. 

Вчера Столтенберг акцентира пред публицисти в централата на НАТО в Брюксел , че макар направеното, " няма подозрение, че би трябвало да създадем повече и би трябвало да го създадем по-бързо ".

" Темпото в този момент, когато става въпрос за увеличение на разноските за защита, не е задоволително високо ", сподели той. " Моето обръщение към съдружниците е, че приветстваме това, което са създали, само че те би трябвало да ускорят, би трябвало да реализират повече в един по-опасен свят. "

На процедура посочената цел от 2% от Брутният вътрешен продукт като разноски за защита към този момент се приема за нужен най-малко, а не като таван.

Многостранни провокации пред сигурността

Експертите предизвестяват, че процентите надалеч не са единствената мярка, която има значение, до момента в който алиансът се бори с разрастващите се закани за сигурността. 

Дебатът за двата % " слага по-голям акцент върху вложенията в груповата сигурност на алианса, а не върху резултатите " , споделя Шеймъс П. Даниелс, анализатор на бюджета за защита в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания - основан във Вашингтон мозъчен концерн.

" Членовете на НАТО би трябвало да влагат съответните средства за защита ", сподели той, " само че би трябвало да се съсредоточим повече върху това дали съдружниците обезпечават модерни качества и сили, нужни за напъните за групова сигурност. "

Друг европейски посланик призна пречките на този фронт, като да вземем за пример това, че Германия към момента не е докоснала новия си фонд за военна рационализация на стойност 100 милиарда евро. А някои съдружници влагат в скъпоструващо съоръжение, до момента в който нямат задоволително сили за възможни интервенции

Но дипломатът уточни и няколко фактора, които тласкат напред европейските вложения в защитата - в това число икономическите изгоди от харченето на пари за защита и вероятните политически промени в Съединени американски щати. 

И въпреки че публични лица и специалисти чакат Вашингтон да продължи да играе водеща роля в границите на НАТО, се признава, че без значение от това кой е в Белия дом, вниманието на Америка ще се насочва от ден на ден към Азия .

Макар че сегашната американска администрация мощно поддържа НАТО и изразходва големи средства за подкрепяне на Украйна, някои гласове - в това число републикански кандидати за президентския пост - слагат под въпрос тези разноски. 

Войната на Русия в Украйна " промени усещанията и всички схващат, че (САЩ) имат други цели, а не Европа ", означи вторият европейски посланик.

Съществуват " опасения ", сподели дипломатът, свързани с вероятно " завръщане на републиканците ".

Данните в отчета на Столтенберг демонстрират, че Хърватия и Франция са най-близо до постигането на задачата от 2 %, като всяка от тях отделя по към 1,9 % от Брутният вътрешен продукт за защита.
На опашката се подреждат Белгия, Испания и Люксембург, чиито разноски за защита са под 1,2 % от Брутният вътрешен продукт.

Общите военни разноски на НАТО през 2022 година се правят оценка на над 1 трилион щатски $ . Очаква се водачите на НАТО да договорят нова цел на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли, а Столтенберг съобщи, че 2 % от Брутният вътрешен продукт към този момент би трябвало да се преглеждат като най-малко, а членовете да се стремят да напредват по-бързо, в сравнение с до момента, с цел да доближат по-високи равнища, заяви Ройтерс.

" Ще се застъпвам за по-амбициозно заричане от това, което поехме през 2014 година ", сподели той. " Ако през 2014 година е имало потребност от увеличение на разноските за защита, то в този момент това е още по-очевидно. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР